Elämä hukassa; tai ilman muistiakin voi nauttia!

Luonto on nautinnollista
Olen monta kertaa ajatellut kirjoittavani omasta päivästäni. Kaikista kommervenkeistä mitä muistivammaisen tielle sattuu. Mutta olen unohtanut. Kärsin vaikeasta muistihäiriöstä, joka tuli pahan enkefaliitin seurauksena. Minun MMSE-tulos on 12/30, eli vaikea dementia.
 
Aloitetaan siitä kun herään. Katson kelloa, 03:27. Hetken mietin olenkohan jo ehtinyt nukkua pitkään🤔. Ehkä nukahdin juuri… Joka tapauksessa pakko nousta vähän kävelemään, Heräsin kipuihin. 
 
Menen kuitenkin takaisin peiton alle melkein heti, Ansku, rakas vaimoni  tuhisee siinä vieressä. Onneksi on, sillä jos Ansku on poissa en yleensä enää nukahda tämän välikukkumisen jälkeen. Seuraavan kerran katson kelloa vasta kuuden maissa, Anskulla on näköjään työpäivä, kysyn mikä päivä on ja meneekö pitkään. Lähes yli-inhimmillisen rauhallisesti Ansku vastaa mulle. En nähtäväati ollut kysynyt sitä kovin montaa kertaa tänä aamuna.
 
Onhan minulla kalenteri, johon merkitsen kaikki tapahtumat. Mutta usein siinä vaiheessa kun olen saanut iPadin auki, löytänyt kalenterin, olen jo unohtanut miksi avasin kalenterin. Olen Anskulle hurjan kiitollinen. Siitä että se jaksaa toistaa mulle samoja asioita päivästä päivään. 
 
Syödään yhdessä aamupala, kunhan Ansku tulee aamu-uinnilta. Kuulemma syömme kaurapuuroa joka aamu. Pieniä muistamattomuuden etuja; en kyllästy ruokiin. Varmaan voisin syödä kaurapuuroa maailman tappiin, koskaan valittamatta keittiömestarille. Ansku lähtee töihin, laittaa ovelta WhatsApp-viestin: Hauskaa päivää rakas! Lähdin töihin. Rakastan sua❤️.
 
Ilman viestiä kohta huutelisin ja ihmettelisin että mihin se jo singahti. Oon oppinut katsomaan viestit aina kun joku ihmetyttää. Anskulla on maaginen tatsi mun mielenliikkeisiin. Pistämättömän hyvin arvaa asiat joita ihmettelen.
 
Meditoin puolisen tuntia, se helpottaa kipuja aika paljon. Olen meditoinut yli 30 vuotta. Se pelasti mun hengen tämän sairauden kynsistä. Ilman meditaatiota en kestäisi kipuja, en jaksaisi elää tässä maailmassa jota en tunnista. Jossa jokainen aamu alkaa palapelien kokoamisella muistin rippeistä. Mallikuvaa minulla ei ole, en edeltäkäsin osaa arvata mitä palapeli esittää. 
 
Olisi helppoa vain jäädä sänkyyn, itkeä, turhautua, vaikertaa kivusta. En oikeastaan tiedä syytä miksi nousen joka päivä sängystä heti kun herään. Kukaan eikä mikään vaadi sitä minulta. Mutta olen huomannut että rutiinien kautta päivät tuntuu jotenkin helpommilta hahmottaa. Rutiineja ei ole montaa. Herää. Peseydy ja pue päälle. Meditoi. Ansku usein muistuttaa puolen päivän tienoilla syömisestä, muuten jää syömättä. Lämmitä sauna. Sauno. Mene nukkumaan.
 
Mutta toi lista on vain elämän kehykset. Sisällön elämään tuo intohimoni: Valokuvaus. Kirjoittaminen. Sanataide. Musiikki (vaikken enää voi soittaa kitaraa, olen löytänyt rikkaan maailman muita soittopelejä!). Ruoskatrikit. Ohjelmointi. Tarot. Geopolitiikka. Veitsien teroitus ja entisöinti. Buddhismi. Ritsat. Puolijalokivien hionta. Ohjelmointi. Arkeologia. Epistemologia. Kaaosteoria. Kvanttifysiikka. Astronomia ja astrografia. 

Teen yleensä edellisenä iltana jonkinlaisen listan asioista, joita haluaisin tehdä. Siis ihan käytännön tasolla, ei mitään Bucket-listiä ( sellainenkin tulee!). En siis tee mitään työlistaa, pikemminkin muistin tueksi läjän kivoja asioita joilla seuraava päivänä saan ilahduttaa itseäni ja toivon mukaan läheisiäni. Etsin jatkuvasti parempia työkaluja ja ohjelmistoja tukemaan muistivammaisen arkea. Tulen niitäkin esittelemään tässä blogissa. Olen kehittänyt myös lukuisastii ’life hack’ejä, tulen kertomaan niistäkin. 

Muttä tämä tältä erää, aika kömpiä pehkuihin. Hyvää yötä ystäväni, nähdään taas, ja muistellaan!


Kvakku

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: