Cocktail-ilmiön katoaminen kun muisti heikkenee

Tiedät varmaan cocktail-ilmiön, sen miten puheensorinasta havahtuu heti, jos oma nimi mainitaan. Minulta meni pitkään ennenkuin tajusin sen kadonneen minulta. Dementikolle tuottaa suuria vaikeuksia osallistua keskusteluun, silloin kun porukassa on enemmän ihmisiä. Siihen on montakin syytä, mutta yksi niistä on korjattavissa.

Alkuvaiheessa taudin puhjettua en millään tahtonut saada selvää ihmisten puheista porukassa. Ajattelin sen olevan joku ohimenevä ilmiö, eiköhän asia korjaantune jossain vaiheessa. En vielä silloin tiennyt, että tämä vaiva on progressiivinen; jos joku uusi oire ilmenee, se voi ainoastaan pahentua, ei koskaan korjaannu. Mikään ei korjaannu, ei palaa eikä helpota. Kaikki heikkenee ja katoaa. Vähän kerrassaan, kunnes jäljellä on vain tämä hetki.

Ai niin oli tarkoitus kertoa positiivisesta asiasta! Seurassa oleminen alkoi siis pikkuhiljaa olla todella hankalaa. Puheensorina pahensi jatkuvaa päänsärkyä. Keskusteluihin ei voinut osallistua, koska oli koko ajan jäljessä. Kun hahmotti mistä ollan puhumassa, oli keskustelu siirtynyt jo seuraavaan aiheeseen. Pikkuhiljaa aloin jäädä kotiin kun vaimoni lähti lapsenlapsen synttäreille. En halunnut päästää kotiin enempää kuin korkeintaan kaksi ihmistä kerralla. Sitten en enää ketään.

Puntaroin pitkään mikä tämänkin tuskan tuotti. Tulin ajatelleksi cocktail-ilmiötä. Sen taustalla on huomion kohdetamisesta, attentiosta vastaava systeemi. Ihmisellä on monenlaisia muistijärjestelmiä auttamassa hahmottamaan ympäröivää todellisuutta. Yksi työmuistin oleellinen osa on ns. Kaikumuisti. Hyvin alkeellinen järjestelmä, joka jättää mieleen ’kaiun’ kuulemastamme puheesta. Se auttaa ymmärtämään ja tulkitsemaan puhetta. Cockail-ilmiössä se näkyy puhtaimmillaan. Vaikka ei kuuntelisi keskustelua, passiivisessa kaiussa omaan nimeen havahdutaan.

Jospa kyse onkin vain huomion kohdetamisesta! Sitä oli pakko kokeilla. Lyhentäen pitkän yrityksen ja erehdyksen sarjan, löysin lopulta firman nimeltä Nuheara. Heillä oli kehitteillä tuote, aivan uudenlainen langaton korvanappi, kuin minun tarpeisiin keksitty. Napeissa on suuntamikrofonit, aktiivinen melunesto, säädettävä taajuuskorjain jne. Eli käytännössä laite hiljentää kaikki äänet jotka tulevat takaa ja sivulta, ja korostavat vain edestä tulevia ääniä. Nerokasta!!

Tilasin IqBudsBoost-napit heti kun tulivat myyntiin (https://www.nuheara.com/how-it-helps/hearing/). Ensimmäisillä sukujuhlilla olin pelkkää hymyä. Tajusin mistä ihmiset puhuivat! Pystyin osallistumaan keskusteluun!!

Nyt markkinoilla on jo valinnanvaraa: Bosen HearPhones (Bose Hearphones) on ainakin mainittava.

En voi luvata, että tämä lähestymistapa auttaa kaikkia, minulle se kuitenkin avasi sosiaalisen maailman uudestaan. Haluan korostaa, että oma muistihäiriöni ei ole Alzhaimerin seurausta, vaan taustalla on bakteeriperäinen enkefaliitti, joten keskushermoston vauriolla on luonnollisesti merkityksensä. Mutta maailmassani, joka tuntuu vain pienenevän, oli tämä erittäin tervetullut ilon lähde!

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: