Tarina siitä, miten Suomi jaksaa auttaa . Eli oodi Kirjastotädeille!

Viime viikolla oli suomalaisen kirjallisuuden päivä. Yleensä tällaiset pyhät, itsenäisyyspäivää lukuun ottamatta ei juurikaan minua heilauta. Tällä kertaa osuma oli hyvä, siitä lähti liikkeelle tapahtumien ketju, jossa sain huomata hyvin konkreetilla tavalla Suomen olevan edelleen oikein hyvä maa.

Tekniikka ei tee maastamme hyvää, ihmiset tekevät. Ihmiset, jotka uupumuksesta piittaamatta auttavat. ”Kirjastotädit” !!(silläkin uhalla, että syytetään sukupuolistamisesta. Kirjastotäti on ollut mun elämässä yhtä läheinen kuin kummitäti. Moi Tuula😁).

Miten mikään ei olisi ollut mahdollista ilman Annika Savilampea!

Hesarista huomasin, että on kirjallisuuden päivä. Lähdin ajelehtimaan intuition poluille. Ensin Aleksis Kivestä, hänen muotokuvansa liian vanhasta ukosta; Lapinlahden hoitokäytännöista 1800-luvulla; Tulenkantajista ja Waltarista. Miten tapasin kerran risteilyllä Waltarin juoksupojan, joka kertoi millaista oli juosta uusia repliikkejä Komisaario Palmu -leffan kuvauksiin ja Mikalle takaisin. Tajusin miten pitkä aika on siitä, kun viimeksi luin kirjan suomeksi. Se oli ennen sairastumistani.  Paljon ennen.

En oikein pysty enää lukemaan kirjoja. Kun ei ole muistia, on fiktiivisen kirjan lukeminen yllättävän työlästä. Siinä kun ei ole usein mitään logiikkaa, suuri osa asioista on keksittyä. Asioita, joita ei voi mitenkään järkeillä, ne on pakko muistaa. Suola on yllättävä käänne, ei suinkaan turvallinen polku. Juuri tämä työläys on vienyt niistä nautinnon minulta. Nautin kuitenkin suunnattomasti Suomen kielestä. Nyt ollaan pääsemässä asiaan!

Olen lukenut koko Waltarin tuotannon (en tietenkään kaikkia monografioita, joista on vain yksittäiskappaleita), monet kirjoista useaan kertaan. Ja nautin suunnattomasti Waltarin kielenkäytöstä! Suunnitelma oli valmis: hommaan Mikael Karvajalan äänikirjana! Jostain syystä tämän trilogian muistan vieläkin hyvin, Mikael Hakimin tarinan loppuun saakka. Ei tarvitse painiskella juonen kanssa, muistan sen. Ja Waltari käyttää tunnettua historiaa ja oikeita paikkoja tarinassaan, ei tarvitse painaa mieleen jotain PsykoHistorioitsien kotiplaneettoja!

Sanoista tekoihin, Audible auki ja hakemaan! Ja pettymys! Ei yhtään Waltaria suomeksi maailman suurimmasta äänikirjakaupasta. Minulla on parisensataa Audible-kirjaa, kaikki englanniksi. En ole jostain syystä lukenut uusia suomalaisia kirjailijoita, en ole n iitä sairaanakaan osannut kaivata. Haluan ymmärtää kirjat niin kuin kirjailija on tarkoittanut. Opettelin espanjaa Pablo Nerudan takia, japania yritin Go Rin No Sho takia, Hesseä saksaksi. Raamatun luin toistamiseen King James-versiona englanniksi, koska se on vanhin saatavilla oleva. Mutta tuoreita Suomi-kirjailijoita en aikanaan löytänyt.

gorinnosho

Mikähän sivujuonne tämä taas oli?? Piti puhumani siitä seuraavasta linkistä DuckDuckGo-sivulla. Se oli linkki Karvajalka-äänikirjaan! Hop, sivulle! Ja Hip, lukem…..Celia?? ”Lataa Pratsam Reader”??! Oookkei…

Tutkailun jälkeen löysin tiedon, jonka mukaan minulla olisi, muistivammani takia oikeus kyllä ”lainata” äänikirjoja. Kunhan ottaisin mukaan kirjastokorttini ja käväisisin paikallisessa kirjastossa. Joo.

Ei ole kirjastokorttia. Olen karanteenissa. Ja Celia lupaa avata palvelun yhden arkipäivän kuluttua. Nyt on lauantai. Tunnen kuinka Härmäläinen Hurmokseni valuu punteista ulos kuin ektoplasma kirjaston seinältä…

Kävin kävelyllä. Siis äsken. Ja silloin launtainakin olisin mennyt, mutta olin tosiaan kipeä ja karanteenissa (sain tulokset eilen, negatiivinen). Siinä määrin kovasti halusin kuitenkin kuulla Waltarin eepoksia, että lähetin Celiaan mailin ja kysyin mitä tehdä. Ja, kuten minulle tyypillistä, unohdin asian. Kunnes.

Maanantai-aamuna sain Sirpa Padatsulta ystävällisen kirjeen, jossa hän sanoi ettei kannata lannistua! Jotkut kirjastot ovat luvanneet avata palvelun uusille asiakkaille puhelimessa näin Korona-aikaan! Ja pikainen puhelu sivukirjastoomme varmisti, että oma kirjasto on yksi näistä!

Ja seuraavassa seikkaperäinen ohje, miten sinäkin voit päästä palvelun piiriin! On vain muutamia reunaehtoja: sinulla pitää olla jokin lukemista haittaava ominaisuus.

1. Soita kirjastosi neuvontaan ja kysy avaisivatko he Celianetin palvelun sinulle. On hyvä jos sinulla on kirjastokortti, mikäli ei, valmistaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Pyydä kirjastohenkilöltä kauniisti josko hänellä olisi jossain kohtaa päivää 5 minuuttia aikaa. Kerro haluavasi celian asiakkuuden, pyydä kirjastohenkilön mailiosoite.

2. Hyvissä ajoin ennen sovittua aikaa lähetä kirjastoon maili, jossa on nimesi, osoite, puhelinnumero, henkilötunnus, kuva kirjastokortista ja invakortista.

3. Sovittuna ajanhetkenä käy kirjastotyöntekijän kanssa Celian lomake läpi. Teidän täytyy olla yht’aikaa linjoilla, koska mukana on kysymyksiä (esim. Tietosuoja, viestintä), joihin on sinulta saatava vastaus.

4. Lataa joko Play-kaupasta tahi iPuodista applikaatio ’Pratsam Reader’

5. Antamaasi sähköpostiosoitteeseen on tällä aikaa tullut Celianetista ns. Turvaviesti. Voit avata tällaisen viestin vain yhdellä laitteella! Älä hämäänny! Viestissä on tunnuksesi ja salasanasi palveluun. ota talteen! Saat toisenkin viestin, siinä on Pratsa-appin tunnarit. Talteen!

6. Mene selaimella osoitteeseen https://celianet.fi . Hae haluamasi kirja, kirjaudu sisään Celianet-tunnareilla! Nyt voit lainata kirjan.

7. Avaa Pratsam Reader ja valitse ensimmäisenä sivulla oleva Celia. Syötä tunnus ja salasana siten kun ne viestissä lukevat. Siis Pratsam reader-tunnarit!

8. Kirjasi on jo sinua odottamassa! Nauti!!!

Minulle se, että pääsin tähän ”nauti-osioon” palautti mut suoraan Oulunkylän kirjastoon. Jokaviikkoiselle pyhiinvaellukselle kirjarepun kanssa. Ystävällisesti ja rauhallisesti Annika kävi läpi lomaketta puhelimessa. Hänen takanaan kuitenkin näin pitkän jonon ystävällisesti hymyileviä kasvoja. He eivät koskaan olleet kiukkuisia, vaikka kello olisi ollut 5 yli kahdeksan, silti he avasivat vielä viimeisenkin kirjan takakannen ja kuvasivat sen, työnsivät koko pinon minulle.

”Ole hyvä, nähdäänkö taas ensi viikolla?”

”Tottakai! Kiitti!”

Kiitos.

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

2 vastausta artikkeliin “Tarina siitä, miten Suomi jaksaa auttaa . Eli oodi Kirjastotädeille!

 1. Kiitos ihanasta kirjoituksestasi kirjojen lukemisen/kuuntelemisen puolesta! Kiva kuulla, että sait sovelluksen sun muut toimimaan ja pääsit lainaamaan äänikirjoja! 🙂

  Halusin vielä täsmentää, että Celian asiakkaaksi rekisteröityminen etänä esim. puhelimitse on siis tosiaan mahdollista vain tällaisten poikkeuksellisten korona-aikojen vuoksi. Kuten kirjoituksessasi mainitsitkin, normaalistihan sovittaisiin treffit kirjastoon ja henkilön olisi esitettävä henkilöllisyystodistus sitten paikan päällä, näin henkilötietojen lähettäminen sähköpostin välityksellä etukäteen ei ole tarpeellista. Kirjasto ei myöskään vaadi nähtäväksi invakorttia, tässä sinun tapauksessasi invakortti sattui olemaan semmoinen ”kiva ekstra”, kun itse keksit ehdottaa sen lähettämistä. 🙂

  Toivotan sinulle mahtavan nautinnollisia hetkiä äänikirjojen maailmassa! Jos sinulle tulee mitään kysymyksiä aiheeseen liittyen mieleen, ole rohkeasti yhteydessä kirjastoon tahi suoraan Celiaan! 🙂

  Syysterveisin: Kirrrrjastotäti Annika

  Tykkää

  1. Kyllä, kaikki onnistui niin kuin mainoksessa. Koitan olla noissa ohjeissa mahdollisimman täsmällinen, mutta samalla ”ylivarmistaa” (RE: invakortti)
   asioita. Muistihäiriöisellä on hyvä olla kaikki mahdolliset dokumentit käsillä kun jotain tekee. Muuten asiat jää kesken kun lähtee hakemaan jotain. Jos joudun prosessin keskeyttämään, on kuin en olisi koskaan edes kuullot asiasta. 🙂 Hauskaa syksyä Annika, ja kiitos vielä avusta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: