Muistivammaisen muistitekniikka; Tai minä, Feynmann ja kvanttifysiikka

Olipas pöyhkeä otsikko! Täytyy vissiin koittaa viisastella sen edestä. Tarkoituksena on oikeastaan saada ajatukset pois USAn vaaleista, jotka eivät menneet ihan niin kuin olisin toivonut. Ei tullut maanvyöryvoittoa, vaan kuten kongressivaaleissa 2018, Demokraattien voitto hiljaa hivuttamalla.

Mutta asiaan! Tieto on voimaa, sanotaan. Mun mielestä asia ei ole ihan näin suoraviivainen. Kun luet artikkelin, kirjan, katsot dokumentin, saat siitä informaatiota. Mutta vasta kun käytät tätä tietoa aktiivisesti, se muuttuu itseäsi hyödyttäväksi omaisuudeksi. Tai voimaksi, jos sellainen sinua kiihoittaa. Muuten lukuharrastuksesi on viihdettä, missä ei tosiaankaan ole mitään vikaa!

Koska minun on vaikea muistaa mitään, käytän kaikenlaisia konsteja, ei niinkään opiskellakseni, vaan saadakseni jotain irti artikkeleista ja dokkareista mitä kulutan. Kirjoja en ole oikein pystynyt lukemaan sairastumiseni jälkeen. En edes tajunnut käyttäväni mitään tekniikkaa, ennen kuin törmäsin juttuun Bill Gatesistä. Sattumoisin Bill tykkää hurjasti Richard P. Feynmannista niinkuin minäkin!

Tohtori Feynmann, otaksun.

Dick Feynmannia sanottiin ”Suureksi Selittäjäksi” koska hän osasi niin ymmärrettävästi selittää hullun vaikeita asioita. Kvanttifysiikka oli hänen alaansa, Nobelin arvoisesti siinä puuhasti, joten tajuat minkä vaikeusasteen asioista oli kyse. Hänen mukaansa nimetty Feynmann-teknikka ei käsittääkseni lainaa Dickiltä muuta kuin nimen ja yksinkertaisuuden. Olen lukenut aikanaan suurimman osan hänen teoksistaan, enkä kyllä sieltä muistaakseni (heh…) tätä tekniikkaa poiminut. Mutta todennäköisesti olen väärässä. Mies kun oli, paitsi fyysikko myös oiva tiirikka-pepe, samba-perkussionisti, naisen mielenkiinnon herättämisen tutkija ja filatelisti. Miksi ei pedagokikin?!

Tämä tekniikka on niin simppeli, että aloin toimia tekniikan mukaisesti vahingossa. Mutta pedagokit (onkohan tämä edes oikea sana? Alkaa maistua oudolta…) ovat tutkimuksissaan todenneet homman erittäin tehokkaaksi.

Ja tässä tekniikka:

  1. Luettuasi kirjan tms., jonka haluat muistaa, ota muistiinpanovälineet ja kirjoita otsikoksi kirjan nimi.
  2. Tee muistiinpanot kuten kirjoittaisit asiasta mitään tietämättömälle teinille
  3. Kun törmäät asioihin, jotka on vaikea selittää yksinkertaisesti, lue/katso kohta toiseen kertaan ja yritä yksinkertaistaa uudestaan
  4. Halutessasi, yksinkertaista vielä vähän.

Ei ole vaikeeta, eikä vie paljon aikaa, mutta auttaa minua muistamaan. Ja ompahan myös muistiinpanot, joihin palata! Ole kuitenkin varovainen; Kuten eräs Bernin patenttitoimiston 3. Tason tarkastaja (kiitos Minkkinen). sanoi: ”Yksinkertaista asiat niin pitkälle kuin mahdollista, mutta ei pidemmälle!”. Todellakin, jos asioita vie liian pitkälle, alkaa totuuden monimuotoisuus kadota. Silloin yksinkertaistaminen muuttuu valheelliseksi sanitoimiseksi. Pidä varasi!!

Toivottavasti osasin selittää asian tarpeeksi yksinkertaisesti! Hauskaa päivänjatkoa Kvakkulasta!

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: