Sota WhatsAppia vastaan!

Juttelin mutsin kanssa eilen WhatsAppista. Äiti esitti vastakysymyksen, jonka merkityksen tajusin vasta myöhemmin.
”Kukaan ystäväni ei ole tästä puhunut, onkohan se ihan noin vakavaa?”

Tajusin illalla, ettei mutsilla ole varmastikaan kovin tarkkaa tietoa siitä mitä olen työkseni viimeiset 30v tehnyt. Ei hänellä ole tosiaan velvollisuutta uskoa mitä  poikansa sanoo. Mutta äänessä olikin maailman suurimman puolijohdevalmistajan, Qualcommin, entinen strategiajohtaja. Viimeisessä työssäni oli vastuullani luoda ja toteuttaa suunnitelma vuosille 2010-2020. Tätä suunnitelmaa sitten (toivottavasti…) toteutti yli 70 000 henkiloä ympäri maailmaa.

Puolijohjevalmisteet on vähän kun pieniä tietokoneita, niistä rakennetaan kaikki vähänkään tekniset laitteet kahvinkeittimistä supertietokoneisiin (karmaisevan epätarkka vertaus, mutta riittävän tosi tähän esitykseen). Tietysti myös tabletit, kännykät tietokoneet jne. sisältävät puolijohteita, mikropiirejä.

Ennen Qualcommia on töissä Nokialla, jossa vastuuni oli samantyyppinen: 3-5 vuoden globaali strategia Multimedian (ns. älypuhelimet) puolella.  Nokiaa ennen olin plannerina yhdessä länsimaiden arvostetuimmasta mainostoimistoketjuista PHS/TBWA:lla, tehtävänä mainosviestinnän strategia. Vielä yksi asiaan liittyvä duuni; olin kehittämässä ja projektivastuussa firmoissa nimelta 24/7 ja Doubleclick, jotka loivat mainonnan hallinta- ja tehonmittausjärjestelmät digitaaliseen viestintään, joita noudatetaan tänäkin päivänä.

En luottele näitä ylpistelläkseni. Halusin kertoa osaamiseni ja kokemukseni, jotta kuuntelisitte ja luottaisitte etten yritä sumuttaa teitä. En esitä seuraavassa omina mielipiteinäni, vaan faktoja, jotka perustuvat yli 25 vuoden kokemukseen maailman johtavissa organisaatioissa, sekä jatkuvaan yhteistyöhön arvostettujen yliopistojen kanssa.

Keskustelu mutsin kanssa oli simppeli: kannattaisiko lopettaa WhatsApp ja siirtyä Signal-ohjelmiston käyttöön.
Vastaus on kyllä. Ehdoton kyllä.

WhatsApp tulisi poistaa ja tili lopettaa ennen 8.2.2021 (MUISTAKAA tilin lopetus, applikaation poistaminen ei auta yhtään)

WhatsApp on osa Facebook-rypästä, kuten myös Instagram. Kun FB aikanaan osti nämä firmat, se sallittiin sillä ehdolla, että yritykset pysyvät täysin erillisinä. Niin ei tietenkään käynyt. FB on nyt oikeudessa sekä USAssa että Euroopassa määrävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Eli  monopolistisesta toiminnasta. Siitä huolimatta FB aikoo yhdistää kaikkien kolmen yrityksen datavirrat, tekee niistä myytäviä paketteja, ja tietysti käyttää dataa oman toimintanasa ohjaamiseen.

FB:llä IGlla ja WAlla on tällä hetkellä kullakin tuhansia ”datapisteitä” jokaisesta käyttäjästä. Facebookilla oli yli 5 000 viime vuonna, nyt jo varmasti enemmän.  On mahdoton edes kuvitella miten kokonaisvaltainen näkemys ihmisestä muodustuu, kun kaikki datavirrat yhdistetään dynaamiseksi työkaluksi. Varmaa on se, että järjestelmä tulee tietämään ja muistamaan sinusta enemmän kuin sinä itse, vaimosi, isäsi ja lapsesi yhteensä. Se osaa ennustaa toimintaasi paremmin kuin sinä. Se muistaa mieltymyksesi, ennakoi tarpeesi.
Jenkeissä FTC vaatii WhatsAppin ja Instagramin myymistä, irti Facebookista. Sama oikeujuttu on loppusuoralla Euroopassa. Siksi FB:lla on nyt kiire kuoria kaikki mahdollinen data noista firmoista.

Ei minulla ole mitään salattavaa!” , ”Hienoa jos kohdentavat mainoksia paremmin, ei tarvitse katsoa niin paljon tyhmiiä mainoksia jotka ei kiinnosta!” ja  ”Jos joku jenkki haluaa tietää millaisesta juustosta pidän, siitä vaan!”.

Eiks vaan! No juu, ei vaan!

Syy tällaiseen ajatteluun on pitkällä koulutuksella, jossa meitä kuluttajia on opetettu  ajattelemaan kuten markkinat haluavat.

Pari ikävää tosiseikkaa:

– Sinusta pitää tietää mahdollisimman paljon, jotta osataan ennustaa millaisilla toimilla sinut saadaan ajattelemaan ja toimimaan ”oikein”. Millä keinoin sinun mielipiteesi ja periaatteesi saa muutettua. Miten sinut saadaan toimimaan vastoin omia arvojasi. Tämä on mainonnan ja viestinän tavoite.  TÄMÄ ON SEN AINOA TAVOITE!

-Mainos ei koskaan auta sinua, se edistää MAINOSTAJAN tarpeita. Oletko kuvitellut firmojen uhraavan 20-60% voitostaan asiakkaan palveluun mainolla?? OLETKO TYHMÄ! Älä välitä, minäkin olin…

– Tavoitteellista massamainontaa ei paljon enää ole.  Nykyään lähes kaikki on kohdennettua jollain tarkkuudella. Bill Clintonin kampanja oli ensimmäin superlaaja kohdennettu kampanja. Trumpilla se oli ehdottomasti kriittisin tekijä vuonna 2016.

– On helppo tapa tunnistaa missä roolissa olet. Jos joudut maksamaan erikseen palvelusta, olet asiakas. Jos saat jotain ilmaiseksi SINÄ OLET TUOTE! Sinua hyväksikäytetään, myydään ja ostetaan. Kuinka paljon maksat Facebookin käytöstä? Entä  Instagrammin , WhatsAppin? On muutamia poikkeuksia: Voittoa Tavoittelemattomat Yritykset (non-profit) ja valtio/kunta- sektori. Näissäkin on harmaita alueita, kuten Kirkot (vaikea perustella niiden non-profit statusta) ym.

– Kun luovutat oikeuden ykstyisyyteen, annat samalla vapaan tahtosi ja päätäntävaltasi pois. Allekirjoitat luvan, jolla sinua saadaan tutkia kunnes löydetään tapa jolla muutat käyttäytymistäsi vasten tahtoasi.

Hei , eikö tämä ole vähä…salaliittohuuhaata?Voi kuin olisikin!!

– Koska meidän muistimme on niin huonot (heh) käytän lähihistorian esimerkkejä.

Venäjä on käyttänyt kybersodankäynnin (jossa kohdemaan väestöön vaikuttaminen on yksi sen aseista) välineiltä menestyksekkäästi ja tutkitusti ensin Ukrainassa, sitten Brexit-äänestyksessä. Molemmissa se onnistui.

Noin kuukauden aikana ennen Brexit-äänestystä Venäjä pumppasi yli £900 miljoona kohdennettuun viestintään eri välikäsien kautta. Käänsi brittien mielipiteet hetkeksi ja voitto tuli. Loppuraporttia tästä on peitelty vuosikausia.

Trumpin  2016 voitosta tiedetään paljon, mutta vähemmälle julkisuudelle jäi Brad Parscalen rooli. Nuori jannu hoiti digitaalisen viestinnän. Voiton jälkeen Trump ja kumppanit toistuvasti sanoivat Parscalen lähes yksin tuoneen voiton kotiin.

Kaverilla ei ollut mitään osaamista tai verkostoja politiikasta, silti hänet valittiin Trumpin vaalipäälliköksi vuoden 2020 kampanjaan. Tunnetusti täysin avoimella shekillä. ”ei kiinnosta paljonko käytät, voita!”

No ei voinut tehdä mahdottomuuksia, teki vaan ihmeen. Vieläkin Trumpia kannattaa 84% republikaaneista. Vaikka ukko on tappanut 340 000 kansalaista (ja nousee). Ajanut maan talouden turpeeseen, viralta pantu, poissaolevana tuomittu, 6 konkurssia tehnyt, 24 000 kertaa julkisesti valehdellut. Pettänyt kaikkia vaimojaan, Natsi, rasisti, misogynisti, sotakarkuri, veropetollinen, tuomittu kavaltaja (ja niin paljon muuta, jotka yksin olisivat jäävännyt kenet tahansa edes pyrkimään presidentiksi. Tai edes rankkuriksi.)

Silti sai yli 65 miljoonaa ääntä.

Okei, pitkä johdanto tähän Signal.asiaan, vaikea pitää ajatuksia kasassa vissiin.
Anteeksi. Ehkä tässä tuli kuitenkin  jotain uutta ymmärrystä, jos jaksoitte lukea.

Vielä sananen  Signalista:

• Se on päästä päähän salattu. Sitä ei voi salakuunnella edes Israelilaiset.

• Tutkitusti turvallisin hakkereilta

•Sen omistaa voittoa tuottamaton Signal-säätiö.

• Signal on ”avoimen koodin” ohjelmisto, sanoin kuin Linux. Kuka tahansa voi käydä läpi koodin, varmistaa ettei siellä ole takaportteja ym. Se myös takaa jatkuvan kehityksen, ajantasaisuuden ja yhteensopivuuden tuleviin tekniikoihin

• Signal on suorituskyvyltään parempi kuin WhatsApp, Ei ihme, koska ytimen koodasi sama mies kun loi WhatssAppin vuonna 2009.

Kun näki miten WhatAppia väärinkäytetään, päätti sen luojat kehittää paremman palvelun, etteivät ihmiset joudu väärinkäytöksen uhreiksi. Tekivät sen kaikille ilmaiseksi ja mahdottomaksi käyttää väärin.


Vaihtakaa Signaliin!

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: