Hei Vammanen, oo hiljaa kun aikuiset puhuu!

Vaikka olisin ennen muistisairauttani johtanut Wienin Filharmoonikkoja, samalla sijaistaen Nurejevia Pähkinänsärkijässä, viilettäessäni ohi valkotaulun riipustanut Hilbertin, Landaun JA Simonin probleemiin ratkaisut, vain pysähtyen hetkeksi soolon jälkeen moikatakseni Bideniä, Putinia ja Xi’tä ja Khameneita ja Paavia, jotka tulivat paikalle Poseidonin palatsiin Atlantiksessa (jonka löysin männä vuonna) vain allekirjoittaakseen YYA-sopimuksen, julistaen kaikki aseet Pannaan, Bullaan,  Fatwaan ja tosi laittomiksi. Vaikka tuo olisi totta, minua ei uskota jos löytyy yksikin yli 3-vuotias joka haluaa olla eri mieltä kanssani. 

Mystisellä tavalla olen onnistunut löytämään henkilöitä, joiden mielestä muistin mukana on täytynyt mennä harmaa aivoaines ja puoli valtakuntaa. Joiden mielestä sairaus on tehnyt minusta täysin epäluotettavan, epäilyttävän ellei jopa syyllisen jollain vielä toistaiseksi määrittelemättömällä tavalla. Joiden käsityskyky ei yllä tämän varsin tarkkarajaisen puutteen hahmottamiseen, vaan he heittävät rasistisen huolettomasti muistisairaan jonnekin sinne keharin, dillen, narkkarin ja hullun joukkoon. 


Ai mistäkö löysin tällaisen hahmon? No peilistä, perkele!!
Jos emme osaa arvostaa itseämme, miten voimme edes kuvitella että muut löytäisivät kykymme ja taitomme? Niin kauan kun keskitymme murehtimaan kadonneita kykyjämme, jää jäljellä olevat taidot varjoon näivettymään. Jos emme osaa puolustautua edes omia epäilyksiämme vastaan, emme ikinä voi odottaa muiden luottavan meihin.


Ensimmäinen askel tiellä ihmisarvoiseen loppuelämään on oman tautitilamme oikea nimeäminen. Kun kaikkia nimitetään muistisairaiksi joiden MMSE-pisteet jäävät alle 20, on sama kuin kaikkia alle 175 cm pitkiä kutsuttaisiin kääpiöiksi – raja on mielivaltainen, nimitys on epätäsmällinen ja loukkaava. 


Ei tarvitse toki mennä koko rahalla eufemismeihinkään. Esimerkkiä voisi ottaa ihmisistä, joita ennen nimitettiin autisteiksi. He ovat tuoneet käyttöön paljon parempia kuvauksia itsestään ja piirteistään (ks. https://geekclubbooks.com/autism-glossary/). He ovat tuoneet kieleen käsitteitä, kuten ”neurodiverse”, ”stimming”, ”ableism” ja ”masking”. He myös näkyvät mediassa The Timesistä TikTokiin käyttämässä itsestään oikeita termejä!


Minulla ei ole vielä ehdottaa parempia sanoja kuvailemaan itseäni. Olen kuitenkin varma, ettei se kohdistu siihen ainoaan asiaan joka minulta puuttuu. Paljon sitä ennen olen  rohkea, seikkailuhaluinen, utelias ja kekseliäs. Kaikkea tätä täytyy olla selvitäkseen päivän läpi ilman muistia.

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: