Aivot, Tesla ja Einstein

Ajattelin Teslaa hetki sitten. Mietiskelin minkähänlaisesta synestesiasta hän mahtoi saada nauttia. Tesla ei nimittäin tehnyt koskaan kaavakuvia, piirustuksia tai mallikappaleita. Hän rakensi ja rakennutti koneet suoraan ajatuksistaan. En ole tietoinen kenestäkään, joka pystyisi siihen.

”Normaali” synestesia yhdistää havaintomodaliteetteja, kuten värit äänitaajuuksiin tai numerot kuvioihin. Mutta jollain tapaa Tesla pystyi yhdistämään luovuuden kone- ja sähköoppiin. Sähköoppi oli luonnollisesti todella lapsenkengissä ennen häntä, joten Tesla löi yhtäaikaa sähköpin tieteenä ja käytäntönä. Vaikea edes kuvitella miten hankalaa se on.

Uskon, että meillä kaikilla on alueita, joissa olemme keskimääräistä taitavampia. Toki suurin osa on täysin hyödyttömiä taitoja. Kuten maame-laulun röyhtäily. Vielä suurempi osa jää ikuisesti piiloon, koska ihmisen ei tule ajatelleeksi yrittää. Tai uskaltaa kokeilla siipiään. Ei, et osaa lentää, älä sitä uskalla yrittää!

Mun synestesiat puhkesi sairastumiseni myötä. Enkä ajatellut niitä täatä näkökulmasta ennenkuin nyt. Toisen tajusin pari vuotta enkefaliitin jälkeen, toinen valkeni minulle vasta muutama vuosi sitten. Tämä uusin ilmiö on kyky veistää puusta kaikenlaista. Vähän (hyvin vähän) samaan tapaan kuin Tesla, pystyn veistämään ihmisiä, eläimiä tai tarvekaluja. Mutta mun on tehtävä se sokkona, ilman mallia tai piirustuksia. Olen yrittänyt tehdä piirustusten mukaan, ei onnistu. Mutta suoraan ajatuksista, yrittämättäkään ottaa mallia mistään, onnistuin tekemään patsaita joiden mittasuhteet on täysin oikeat. Kun veistelen, en ”näe” mielessäni mitään. Tosi harvoin kuitenkään teen vääriä viiltoja. Vuolen vain pois ylimääräisen puun. Siellä sisällä se hahmo odottaa!

Ensimmäinen outo kyky olisi jäänyt huomaamatta, ellen olisi niin kiinnostunut ihan kaikesta maan ja taivaan välillä. Huomasin jo aika pian sairastumisen jälkeen, että olin menettänyt kyvyn laskea yksinkertaisia laskutoimituksia. En osaa enää laskea yhteen, vähentää tai kertoa. Joka haittaa muuten yllättävän vähän arkielämää!

Sen sijaan (tai sen takia) pystyn hahmottamaan erittäin vaikeita matemaattisia suhteita, näen monimutkaisissa ilmiöissä säännönmukaisuuksia joita en aiemmin tajunnut. Tätä on vaikea selittää, Kerron esimerkin mistä itse tajusin asian, ehkä se auttaa!

Ajattele lähteväsi vaikka Helsingistä liikkeelle. Kulje 10 000 km etelään. Käänny 90°[astetta] ja kulje taas 10 000 km. Tee taas samaan suuntaan 90° käännös ja kulje 10 000 km.

Missä nyt olet?

Kun minä kuljen tuon polun, en voi olla näkemättä itseäni muualla kuin lähtöpisteessä. Kesti aika pitkään, ennenkuin tajusin miksi kaikki keneltä kysyin tätä päätyivät ihan muualle.

Jostain syystä ja jotenkin aivoni hyppäävät loppuratkaisuun menemättä välietappien kautta. Koska maapallo on, no pallo, sen pinnalla ei päde normaalin geometrian säännöt. Epäeuklidisessa geometriassa kaksi 90° käännöstä muodostaa kolmion kannat, eikä neliön. Oudointa koko hommassa on se, etten ole ikinä opetellut epäeuklidista geometriaa. En ollut koulussa mitenkään erikoisen hyvä tavallisessakaan geometriassa! Enkä edes tiennyt koko sanaa, ennenkuin googlasin sen!

Monia muitakin suhteita näen yrittämättä, kuten liikettä 5 tai 7, tai yhdeksässä ulottuvuudessa. Kirjoitin teorian maailmankaikkeuden rakenteesta käyttäen 8-ulotteista hila-matriisia ja sen projektiota kolmeen ulottuvuuteen. Lähetin sen ainoalle tuntemalleni fysiikan tohtorille saattella: ”Tää on varmasti sun mielestä ihan triviaalin ilmeistä jne.. ”. Vastaus oli, että tämä on niin korkealle menevää matematiikkaa, ettei hän osaa vastata, mutta mitään ilmeistä virhettä ajattelussa ei ollut. Ja lähetä ihmeessä muutkin ideasi!

Kerroin nämä esimerkit ihan tietystä syystä. Se on tämä:

Uskalla mennä sinne minne muut eivät! Ole utelias, saatat osata asioita joista et ole edes uneksinut. Olet ensimmäinen ihminen joka osaa ajatella kuten sinä!

Minä, just nyt

Ihmiset, joita sanomme neroiksi, eivät erotu mitenkään muista ihmisistä. Eivät ennen kuin uskaltautuvat kertomaan neronleimauksensa. Einstein julkaisi yhden vuoden aikana 4 paperia. Hän oli 26-vuotias keksiessään kaikki keskeiset ideansa. Hän ei puurtanut vuosikausia apurahojen turvin, vaan iltaisin työpäivän jälkeen kirjoitteli ajatuksiaan.

Mutta vasta kun hän kertoi ajatuksistaan maailmalle, koko ihmiskunta hyppäsi valtavan loikan eteenpäin.

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: