Elämän kilpajuoksu

Joskus, okei, aina tuntuu siltä kuin ihmiset kilpailisivat koko ajan. Onko naapurin Vesalla parempi auto? Saako kollega parempaa palkkaa? Ehdinkö tänään mökille nopeammin? Pystynkö meditoimaan tällä viikolla tunnin enemmän kuin viime viikolla? Missä on se sääntö joka pakottaa meidät kilpajuoksuun. Onko tosiaan niin, että onni-mittari iskee tappiin, kunhan saat ostettua sen nahkatakin?

Oivalsin eilen mistä voisi olla kyse. Olemme sekoittaneet mittarin ja mitattavan asian keskenään. Ilmailussa tätä ilmiötä kuvataan termillä “chasing the needle”. Ja sitä seuraa usein syöksykierre. Elämässä sitä voisi kuvailla sanoilla “Onnen tavoittelu”

Siis mitä? Eikö se ole suorastaan elämän tarkoitus, piplian ydin ja ihmisen ja eläimen ero?

Ei ole.

Se on syy tähän pahoinvointiin jota ihmiskunta kokee tällä hetkellä. Ei onnea voi, eikä pidä tavoitella! Pitää vain olla hereillä silloin kun onni näyttäytyy, ja pitää siitä hetken aikaa kiinni. Koitan selittää tämän niin että itsekin sen ymmärtäisin.

Koitetaan ensin päästä yhteisymmärrykseen mistä me oikein puhumme. Mitä on Onni? Se ei ole sama asia kuin hauskuus. Linnanmäen Vekkula oli hauska, mutta ei siellä ollut onnea.  Onnea voi kokea kun on hauskaa, mutta se ei ole vaadittua. Mikä on onnen vastakohta, onko se epäonni? Ei taida olla. Entä suru? Joskus myös itkee onnesta, ei suru ole onnen este. Näin eilen dokumentin pakolaisleiristä. Haastattelun taustalla näkyi poikaporukka pelaavan futista tyhjällä vesipullolla, he suorastaan uhkuivat onnea.

Milloin sinä olet viimeksi tuntenut olevasi onnellinen? Okei, nyt mieti mistä se johtui, mitä teit, miten muut osallistuivat? Ja sitten vaikein osa: Tee se uudestaan! 

Tehtävän toinen osa. Jos (kun…) et ole nyt onnellinen, mitä tarvitset että tilanne muuttuisi? Mitä pitäisi olla lisää, mitä vähemmän. Mitä pitäisi tapahtua? Kenellä on valta muuttaa asioita siten, että onni ilmestyy?

Taidetaan olla lähellä jotain oikeaa… Sinulla on valta muuttaa tilannetta, kukaan muu ei voi sitä tehdä. Mutta sinun vallalla on rajansa, et voi pakottaa ihmisiä toimimaan tai tuntemaan miten haluat. Samoin kesä tulee talven keskelle vain lauluissa. Onneksi (pun intended) onnella ei ole universaalista reseptiä, sen ainesosat ovat jokaiselle meille omat.

Mitä sitten voit hallita? Sinä voit hallita itseäsi. Voit vaikuttaa asenteeseen. 

Palataan hetkeksi ilmailun pariin. Päästäkseen irti tuosta kirotusta ‘Chasing the Needle’ ilmiöstä, täytyy pilotin omaksua ns. ’attitude flying’. Siinä lentäjä keskittyy koneen asentoon ilmassa, eikä yritä mikro-ohjata kierroslukua, laippoja, keinohorisonttia ja peräsintä. Koska kaikilla toimilla on viive, lentäjä jatkuvasti yliohjaa koneen lentopintoja, sitten tekee korjausliikkeen ja aliohjaa. Koneen nokka alkaa tekemään ylös-alas liikettä, perä vaappuu vasemmalta oikealle, kunnes syöksykierre on valmis. 

Englannin kielen sana ‘attitude’ tarkoittaa ilmailussa orientaatiota, koneen asentoa ilmavirran suhteen. Arkikielessä se tarkoittaa asennetta.

Jos asenteemme on positiivinen, on huikean paljon todennäköisempää osua Onnen kanssa samalle polulle. On tuhansia tapoja, millä voi poistaa esteitä positiivisen asenteen tieltä. Sopivat kengät, hyvin nukuttu yö, juttelu aamiaispöydässä, auton pesu tai mikä hyvänsä pikkuasia, joka on aikeissa ärsyttää sinua. 

Ota kivi pois kengästä ja ruuvaa kaapin kahva vihdoin kiinni. Laita taulu suoraan. Työkalut paikoilleen.

Lakkaa juoksemasta onnen perässä, et saa sitä ikinä kiinni. Hymyile ja anna Onnen tulla luoksesi.

Se on niin paljon helpompaa.

Julkaissut JC

Sovereign Quantum Entity, Chief Astronomer and Doctor of Divinity. Looking for intelligent life in Terra. So far little to report.

2 vastausta artikkeliin “Elämän kilpajuoksu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: